Как да продам колата си бързо и лесно?

Дошло е време за нова кола – дали защото Вашата вече Ви се струва малка или просто искате нещо по-ново, няма значение. Искате да продадете старата си? Не е мисия невъзможна, но е непредвидимо колко време би отнело това. За да помогнем, решихме да разпишем стъпките, които да предприемете, за да се случат нещата по-бързо. 

Подготовка за продажбата

Преди да предприемете каквито и да било действия, то организацията е нещо ключово, лежащо в основата на успеха. Разписахме най-важните стъпки според нас, чието спазване би увеличило шансовете за сделка, както и би Ви направило по-подготвени в преговорите и в целия процес на продажбата.

Проучване на пазара за коли

Стъпка 1: Проучване на пазара

Първо и много важно. Пазарът определя цената. Отворете платформите за продажба на автомобили и вижте колко струва Вашата – същата марка, модел и година. Това ще Ви ориентира какви да са адекватните Ви очаквания за печалба. 

Стъпка 2: Проверка на състоянието на колата

Второ: погледнете Вашата кола, но се опитайте това да бъде през погледа на купувач, а не на собственик:

  • Какво е техническото състояние;
  • Има ли светещи датчици по таблото, индикиращи проблем;
  • Някоя част за смяна ли е;
  • Време ли е за обслужване;
  • Има ли резервни гуми;
  • Колко и какви са забележките по интериора и екстериора;
  • Тапицерията на седалките замърсена ли е.

Дайте си ясна сметка какви са забележките по Вашата кола, ако има такива – а най-често има. 99% от колите в движение имат нещо, било то и дребно, за „оправяне“. Останалите 1% просто току-що излизат от шоурума.

Стъпка 3: Определяне на адекватна цена

Въпросът, който ще определи цената на Вашата кола, е следният: Какъв допълнителен разход ще направя за поддръжка, ако купя точно този автомобил? Колкото по-малко пари ще бъдат похарчени след закупуването, толкова по-висока пазарна цена можете да определите Вие, съобразена все пак с марката, модела и годината на производство. Определянето на цената трябва да е съгласувано както със състоянието на колата, така и с пазара, посочен в стъпка 1.

Стъпка 4: Представете сервизна история

Следващата стъпка е да предоставите сервизна история. Сервизната история печели доверие, че тази кола е била обслужвана редовно и гледана прилежно. Дали диагностика, Carfax, история от представителство/сервиз, ако имате да покажете нещо за миналото на тази кола, винаги ще е в плюс. Има специализирани сайтове, които по номер на шаси предлагат историята на автомобила до момента на вноса в България (а че тук после става тъмна Индия, това е друга тема).

Отделете време и ресурс за качествени снимки

Стъпка 5: Отделете време и ресурс за качествени снимки

След като сме погледнали колата отвън и отвътре, вече е време за снимки. В крайна сметка факт е, че снимката продава. Много хора подценяват този факт и дори не се и замислят колко е важно това първо впечатление. Същото е като с хората – ако някой те грабне с усмивка и визия, си много по-склонен да му повярваш. Задължително е колата да бъде добре измита и отвън, и отвътре. Изборът на време и място също изобщо не е маловажен – има значение дали ще снимате в тъмен гараж или навън. 

Бонус стъпка: Помислете за видео

Нешо, което се подценява, може би защото на много хора не им се занимава, е и заснемането на видео. Един клип с 360-градусов поглед и отвътре, и отвън, би спестил време за огледи и „зяпачи“, които просто идват да погледнат колата и да си тръгват.  Реално тези, които ще дойдат да видят колата, ще са и наистина потенциалните купувачи. 

Стъпка 6: Качествено и описателно описание на автомобила

Имаме снимки, имаме и видео. Дойде време и да се напише текст. Желателно е да е по-кратък от този например. Попадали сме на всякакви къде оригинални, къде не, хрумки по обявите, но ние препоръчваме:

  • Кратки, прости изречения; 
  • Визуално подреден текст;
  • Бъдете честни и ако колата има сериозен проблем, не го спестявайте. Иначе губите и своето, и чуждото време. 

Стъпка 7: Качване на обява или избор на автокъща

Следващата стъпка е да качите вече подготвената обява в сайтовете за продажба на автомобили. Дали ще платите за ВИП обява – Ваше решение. Нашият опит показва, че това не гарантира бърза продажба. В последно време доста се засилиха постовете по различни групи във Фейсбук, което е бърза, лесна и безплатна реклама. 

Имате още една опция – да оставите колата си в автокъща, която да е като брокер между Вас и клиентите. Тук плюсът е, че не се занимавате с нищо от нещата, изброени по-горе. Спестявате и време от огледи. Обикновено автокъщите вземат между 5-10% от продажната цена, като понякога може да има и наем за престой. Този вариант е подходящ за заети хора, които нямат времето да се занимават с продажбата на автомобила си.

Най-продавани марки автомобили

Често търсени марки за купуване според нашия опит:

BMW
Volkswagen
Audi
Mercedes 
Toyota
Mazda

Както виждате, най-често търсени са немски и японски марки. Традиционно те са смятани за надеждни по цял свят. Но в крайна сметка, най-важното за това дали един автомобил ще бъде добра покупка е как е бил поддържан – затова винаги призоваваме да не се подценява редовното обслужване и сервизиране.

За финал

В заключение, продажбата на автомобил може да бъде бърза и лесна, ако следвате определени стъпки. Разбира се, винаги има странични обстоятелства, които не могат да се предвидят, но дори с тях, стъпките, описани в тази статия, ще Ви помогнат и ще забързат сключването на сделката. Не забравяйте и важни за самите преговори моменти, като добрия тон, изчерпателните отговори на въпросите от потенциалния купувач, както и търпението. Ако търсите още начини за продажба на Вашия автомобил, може да използвате услугите на Carhunters и да продадете колата си чрез нас.